De l’estrès al coratge; un canvi de perspectiva i no d’estat

Home / Sin categoría / De l’estrès al coratge; un canvi de perspectiva i no d’estat

De l’estrès al coratge; un canvi de perspectiva i no d’estat

 

És només entrar a qualsevol dels cursos sobre estrès i gestió del temps que realitzo i llançar la guspira que encén una gran foguera: “Qui pateix o ha patit mai estrès?

El rebombori a l’aula s’accentua i les respostes se solapen. I quan pregunto: “com ho sabeu? Què noteu?” es disparen un seguit de símptomes i com més convençuts de que és el que més propi de l’estrès, més alt és el tò amb que disparen; mal de panxa, taquicàrdia, mal de cap, contractures musculars, pressió al pit, suors, acalorament, pèrdua de la gana…

I després de caure en les meves provocacions, la pregunta clau i base d’aquest post; “l’estrès és bo o dolent? Després de caure al parany i criminalitzar-lo algú dubta, com ensumant que és una pregunta trampa, i sense prolongar el silenci més enllà de lo incòmode, els més dubtosos responen:  “dolent, no?

Que ningú pensi que vull negar l’evidència,  una exposició prolongada a nivells massa alts d’estrès és perjudicial i et fa emmalaltir. Malmet les vies cardio-respiratòries i fa augmentar el risc de mortalitat.

I de fet, en base a la pregunta “creieu que l’estrès és perjudicial per a la vostra salut?” un estudi nordamericà realitzat durant 8 anys amb més de 30.000 subjectes adults, demostra que sí, que la gent amb alts nivells d’estrès té un increment del risc de mortalitat d’un 43%. Això sí, aquest augment és per al col·lectiu que considera que l’estrès és perjudicial per a la salut.

La gent que no veu l’estrès com a una cosa dolenta no té més risc de mortalitat, de fet tenen un risc més baix fins i tot que el col·lectiu que té nivells més baixos d’estrès però que sí que el consideren un factor perjudicial per a la seva salut.

L’estrès és una reacció del nostre cos que ens permet adaptar-nos al nostre entorn i als reptes que se’ns gestion estres gestioplantegen.

Per tant, l’estrès és senzillament activació. Però sovint, interpretem negativament aquesta activació, que són les respostes fisiològiques del nostre cos, com ara la taquicàrdia (augment del ritme cardíac) o la hiperventilació, que ens predisposen a l’acció i ens que permeten que arribi més oxigen al cervell i a tot el cos a través de la sang.

Un estudi de la Universitat de Harvard demostra que podem canviar la nostra concepció de l’estrès si llegim la seva resposta fisiològica com a una cosa útil i necessària per a nosaltres.

I si ho fem, no només millorarem en termes de salut i risc de mortalitat, sinó que podem reinterpretar el nostre estrès, ansietat i/o nervis com a coratge, i el n
ostre cos com a un aliat que ens
permeti assolir els nostres reptes i omplir-los de propòsit i de sentit.

En propers posts abordarem conclusions típiques entre conceptes com l’estrès, l’ansietat, els nervis o la pressió. I exposaré petites eines i pautes per a fer la conversió de estrès a coratge una mica més fàcil.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

ús de cookies

Aquesta pàgina web utilitza cookies per a què tinguis la millor experiencia d'usuari. Si continúa navegant estas donant el seu consentiment per per l'acceptació de les nombrades Cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç per a més informació. CERRAR