Joc de Rols

Home / Sin categoría / Joc de Rols

Joc de Rols

Classificar, prejutjar i etiquetar a les persones és sovint inevitable. En moltes ocasions fins i tot molt útil. Però cal saber en què ens fixem i en quines condicions ho fem per a no generar relacions i tractes esbiaixats amb algunes persones.

Per a què classificar? No negarem que tenir certs indicadors que et facilitin la gestió de la informació pot ser molt útil. I no sempre tenim temps per investigar i aprofundir en com és una persona.

Però cal anar molt en compte amb els rols. Un rol és un paper, el comportament que s’espera d’una persona en un determinat context o situació. El fet, però, és que una mateixa persona pot tenir diferents rols. Pot tenir el rol de bromista en el seu grup d’amics, el rol de responsable i seriós amb la seva família i el paper de descarat i atrevit a la feina.

Conèixer els nostres diferents rols pot ser molt interessant, però és important entendre que a més de definir una part de tu, defineix el teu context i les teves relacions.

I un factor molt important a l’hora de gestionar persones és que en qualsevol grup hi ha d’haver la repartició de “tots” els rols. És a dir, que sempre hi haurà alguna persona que serà la que més “…” i que tots els rols s’han d’ocupar. Per molt que tu vulguis ser una persona divertida i bromista, si en el teu equip n’hi ha una que ho és més ja no tindràs aquest paper, i per tal de trobar el teu espai i ser “algú” en aquest grup pot ser que defensis un altre rol, com ara el de la persona responsable, el crític, el “passota”… Tots els rols s’han d’ocupar.

Un col·laborador explicava:

“La festa se’ns n’anava de les mans, tots estavem bevent i rient, i es va decidir d’anar a casa d’un amic que estava sol per acabar la festa allà. Un va dir: – ja agafo el cotxe jo que el meu és més gran. L’altre diu: – l’agafo jo i així, com que he de marxar aviat ja el tindré allà. I vaig ser jo qui, tot i que tenia ganes de tornar aviat i estalviar-me els calers vaig dir: – nois, aquí hem begut tots massa, agafem un taxi. Jo era el primer que volia seguir passant-m’ho bé, fent bogeries i el que més buida tenia la butxaca, però veient que allò se n’anava de mare, vaig haver de posar-hi cap”

Si jutgéssim a aquesta persona pel rol que va tenir aquell dia diríem que és responsable, seriosa, i en certa mesura, crítica o ferma amb els seus amics.

joc de rolsEl fet és, que si ell no hagués ocupat el rol de responsable, algú altre ho hauria fet, encara que fos amb un missatge i un resultat diferent.

El que m’agradaria fer entendre a qualsevol gestor de grups, entrenador o líder, és que no es centri només en els rols que ocupen les persones del seu equip, perquè moltes vegades només seran papers que els ha tocat jugar, condicionats per la situació i la resta d’actors que hi hagi. Però no té perquè definir aquella persona ni la relació que li agradaria tenir amb aquell equip. Cal explorar bé els actors que hi ha darrera de cada rol abans de classificar-los o de seguir alimentant uns rols circumstancials amb etiquetes, sinó estarem empresonant aquella persona en aquell paper.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

ús de cookies

Aquesta pàgina web utilitza cookies per a què tinguis la millor experiencia d'usuari. Si continúa navegant estas donant el seu consentiment per per l'acceptació de les nombrades Cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, clica l'enllaç per a més informació. CERRAR